povratak
SOLARNA ENERGIJA

Nakon ukidanja PDV-a na solarne elektrane, povrat investicije rekordno nizak

Ovim potezom cijena solarne elektrane smanjena je za 20 %, a time je za isti postotak smanjen i period povrata investicije te on sada iznosi približno 5 do 6 godina, ovisno o dijelu Hrvatske u kojem se solarna elektrana nalazi.  

SOLARNA ENERGIJA Kalkulator Imate pitanje?

Ovim potezom cijena solarne elektrane smanjena je za 20 %, a time je za isti postotak smanjen i period povrata investicije te on sada iznosi približno 5 do 6 godina, ovisno o dijelu Hrvatske u kojem se solarna elektrana nalazi.  

Krajem prošle godine na snagu je stupio paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena koji je donio nultu stopu PDV-a na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektora za kućanstva i javni sektor. Također, ova mjera primjenjuje se i na opremu koja uključuje solarne module, invertere, konstrukciju te sav kabelski razvod za slučaj ugradnje  solarnih elektrana, te solarne kolektore, spremnike tople vode i cirkulacijske pumpe za solarne toplinske sustave. Odnosi se i na sve oblike radova i usluga koji dolaze uz postavljanje solarne elektrane poput ugradnje, projektiranja i ishođenja dozvola te priključenja na distribucijsku mrežu.

Dok Vlada nije ukinula PDV na kupnju solarne elektrane, povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekivao se kroz 6 do 8 godina budući da Hrvatska, zbog svoga geografskog položaja, spada među europske zemlje s najvećim solarnim potencijalom.

Ako se trend rasta cijena električne energije nastavi, za one koji investiraju danas period povrata investicije može biti samo još kraći. 
Izračunajte koliko bi vaše kućanstvo moglo uštedjeti prelaskom na solarnu energiju. Solarni kalkulator će, nakon upisa prosječne mjesečne potrošnje električne energije te odabira županije u kojoj se nekretnina nalazi, izračunati koliko novca možete uštedjeti na godišnjoj razini izgradnjom solarne elektrane kao i vaš doprinos očuvanju prirode.
 

 

 


 

Kontaktirajte nas

Poštovani, Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo isključivo u svrhu povratnog kontakta kako bismo odgovorili na Vaš upit i savjetovali Vas u odabiru usluge. Više informacija o obradi osobnih podataka koje provodi ENNA Opskrba d.o.o. dostupno je na linku.
0800 6622