povratak
SOLARNA ENERGIJA

Četiri glavna razloga za odabir solarne elektrane s mikroinverterima

Solarni paneli mogu potrajati i više od 30 godina, stoga je najvažnije odabrati sustav koji će pružiti optimalne performanse na duži rok.

SOLARNA ENERGIJA Kalkulator Imate pitanje?

Solarni paneli mogu potrajati i više od 30 godina, stoga je najvažnije odabrati sustav koji će pružiti optimalne performanse na duži rok.

Postoje više vrsta invertera. Mikroinverteri, kao i veći centralni inverter su uređaji koji se koriste u solarnim panelima za pretvaranje jednosmjerne struje (DC) proizvedene u solarnim panelima u izmjeničnu struju (AC) koju možemo koristiti za napajanje uređaja u kućanstvu.

Postoji ogromna razlika u načinu njihova rada, a ujedno i u učinkovitosti. Solarna elektrana velika je investicija, stoga je važno da mudro odaberete kakvu i koju solarnu elektranu ćete postaviti na svoj krov. Valja imati na umu kako cijena nije jedini bitan faktor, a najviše se isplati visokokvalitetan sustav koji će biti učinkovit i dugotrajan.

Solarne elektrane koje koriste tehnološki stariju opremu poput centralnih invertera često su jeftinije, ali ujedno i manje učinkovite te ih je teže i skuplje nadograditi.

Četiri razloga za odabir solarne elektrane s mikroinverterima

1. Lakša i jeftinija nadogradnja sustava
U sustavima s centralnim inverterom, nije moguće jednostavno dodati nove solarne module bez promjene, odnosno kupnje jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno. Kupac samo treba dodati nove module, budući da svaki radi neovisno.

2. Povećana sigurnost
Mikroinverteri rade s nižim naponima od centraliziranog invertera, stoga postoji manji rizik od električnih šokova i drugih sigurnosnih problema. Također, u slučaju požara tijekom dana vatrogasci ne mogu gasiti požar vodom jer iako je inverter ugašen paneli proizvode napon 400-1000V DC.

3. Samostalni rad svakog panela omogućava veću učinkovitost
Kod mikroinvertera, sustav je „otporan” na sjene što znači da ukoliko sjena padne na jedan panel, samo on će slabije raditi, dok će ostali paneli proizvoditi svoj maksimum. Također, ako jedan od mikroinvertera i/ili panela prestane raditi, elektrana (ostali mikroinverteri/paneli) će nastaviti proizvoditi. Čak i u najnepovoljnijim uvjetima mikroinverter individualno proizvodi.

Za razliku od mikroinvertera, sustav koji koristi centralni inverter neotporan je na sjene (ukoliko na samo jedan panel padne sjena - cijelom sustavu će pasti proizvodnja na proizvodnju najlošijeg panela). Primjerice, ako svi paneli u sustavu proizvode 300W, a na jedan od panela je pala sjena i on sada proizvodi 30W, svi paneli u tom sustavu će u tom trenutku proizvoditi 30W). Ukoliko jedan od panela u sustavu prestane raditi, cijeli sustav ne radi. Ukoliko centralni inverter prestane raditi cijela elektrana ne proizvodi.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta centralni inverter neće uopće proizvoditi struju, dok ne dostigne napon.

4. Sigurna pretvorba energije koja se odvija na krovu izvan objekta i ne proizvodi buku
Kod mikroinvertera, sva pretvorba električne energije se događa na krovu objekta u mikroinverterima koji za svoj rad ne koriste ventilator (pasivno hlađenje). U objekt ulazi jedan kabel debljine palca koji se spaja u razvodnu kutiju.

Kod običnih, zastarjelih invertera, sva pretvorba struje (DC u AC) se događa u objektu gdje se inverter nalazi, dok on zbog svog rada mora imati aktivno hlađenje (ventilator) koji proizvodi buku.

Osim po elektranama koje koriste mikroinvertere za svoj rad, ono po čemu ENNA Opskrba odskače od ostalih igrača na tržištu solara je i 10-godišnje osiguranje solarne elektrane, kao i brza i responzivna korisnička podrška koja kupcima stoji na raspolaganju prilikom odabira optimalne elektrane, ali i nakon puštanja elektrane u pogon.

 

Niže upiši nekoliko osnovnih informacija i u nekoliko klikova saznaj koliko bi tvoje kućanstvo uštedjelo ugradnjom naše solarne elektrane:

 

Još uvijek razmišljaš? Javi se našim stručnjacima na broj telefona 0800 6622 i saznaj sve potrebne informacije iz prve ruke!

Kontaktirajte nas

Poštovani, Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo isključivo u svrhu povratnog kontakta kako bismo odgovorili na Vaš upit i savjetovali Vas u odabiru usluge. Više informacija o obradi osobnih podataka koje provodi ENNA Opskrba d.o.o. dostupno je na linku.
0800 6622