povratak
REKLI SU O NAMA

JUTARNJI LIST

Dok pije kavu, Predrag štedi novac: Račune za struju više ne plaća, otkrili smo njegovu tajnu

Predrag Matešić (54) sjedi na svojoj teraci u Ninu, pije kavu i gleda u masline.

REKLI SU O NAMA Kalkulator Imate pitanje?

Predrag Matešić (54) sjedi na svojoj teraci u Ninu, pije kavu i gleda u masline.

Nažalost, bio je mraz ove godine i neće biti uroda kao lani kada je na svoje četiri masline, tri dalmatinske i jednoj talijanskoj, imao 40 litara ulja. No, ne očajava, jer dok ispija kavu, on štedi novac. Već skoro godinu dana, Sunce radi za njega. On je, naime, lani u rujnu u pogon pustio kućnu solarnu elektranu i od tada su njegovi računi za struju niži za 70 posto.

U istoj situaciji su i Vojko Butković (65) iz Povila kraj Novog Vinodolskog te Goran Senta (43) iz Kerestinca pokraj Svete Nedjelje. Oni su također prošle godine na krovove svojih kuća postavili solarne panele i u kratkom roku uvidjeli benefite iskorištavanja sunčeve energije.

Nisu oni, naravno, jedini. Prema podacima HEP-ODS-a iz veljače ove godine, u Hrvatskoj je bilo instalirano 5.030 sunčanih elektrana, od čega se njih 4.628 svrstava u kategoriju samoopskrbe. To je odličan podatak kada u obzir uzmemo da je 12 mjeseci prije toga u zemlji bilo 1.478 solarnih elektrana za samoopskrbu, a godinu prije toga njih tek 851. Broj se, dakle, upeterostručio i nema naznaka da će rast stati u narednom razdoblju.

Cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr. 

Kontaktirajte nas

Poštovani, Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo isključivo u svrhu povratnog kontakta kako bismo odgovorili na Vaš upit i savjetovali Vas u odabiru usluge. Više informacija o obradi osobnih podataka koje provodi ENNA Opskrba d.o.o. dostupno je na linku.
0800 6622